ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΡΓΑ & ΥΠΟΔΟΜΕΣΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΝΔΗΕΡ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΔΥΜΩΝ

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Αγαπητοί Συγχωριανοί & Συγχωριανές από Δίδυμα– Λουκαΐτι– Ράδο– Σαλάντι– Πελεή

Το 1998, πριν είκοσι πέντε χρόνια ετσιθελικά και χωρίς διαβούλευση καταργήθηκε η ιστορική κοινότητα Διδύμων στα πλαίσια του νόμου 2539/1997.

Αυτό, όπως υπόσχονταν, έγινε για λόγους οικονομίας πόρων, καλύτερης οργάνωσης, δυνατότητας για την ένταξη μεγάλων έργων σε περιφερικά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Οι εμπνευστές του νόμου ισχυρίζονταν ότι στους μεγάλους και δυνατούς δήμους θα εξέλιπε το ρουσφέτι καθώς οι εκπρόσωποί τους δεν θα ήταν εξαρτημένοι από συμφέροντα που επικρατούσαν στους ΟΤΑ.

Το τι έγινε στην πραγματικότητα για την περιοχή μας, μετά την κατάργηση της κοινότητας Διδύμων και συμβαίνει μέχρι και σήμερα, είναι στην κρίση και στον προβληματισμό όλων μας.

Για να μην ξεχνάμε, θα αναφέρουμε επιγραμματικά τις πιο σοβαρές απώλειες του τόπου μας:

ü Η μη ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής της τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στην παραλιακή ζώνη στο Σαλάντι.

ü Η μη επίλυση των προβλημάτων του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Σαλάντι, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται οι καταπατήσεις, πάνω από 50 χρόνια, περιουσιών κοινοτικών, δημοσίου και ιδιωτών, και να μη γίνεται η διευθέτηση των ρεμάτων και η συνολική εφαρμογή του σχεδίου.

ü Η καρατόμηση του Μεγαλοβουνιoύ για την κατασκευή του δρόμου παράκαμψης της παράκαμψης του χωριού μας.

Ο αρχικός σχεδιασμός του δρόμου «Καρναζέϊκα– Κρανίδι» ακυρώθηκε και έτσι σπαταλήθηκαν και σπαταλούνται χρήματα για μπαλώματα στο απαράδεκτο υπάρχον επαρχιακό δίκτυο ( ειδικά των τμημάτων στο Μεγαλοβούνι, Τραχειά-Λυγουριό και Τραχειά-Κολιάκι-Επίδαυρος).

Αποδυναμώθηκε επίσης η δυνατότητα διεκδίκησης σύγχρονου ( εθνικού) οδικού δικτύου ευρωπαϊκών προδιαγραφών. (Ας διεκδικήσουμε τα έσοδα από την πώληση, εφόσον και αν πρέπει να γίνει, του ακινήτου στην Βερβερόντα (ΤΑΙΠΕΔ) να διατεθούν για νέες χαράξεις τμημάτων οδικού δικτύου μεσύγχρονες προδιαγραφές).

ü Η μη προώθηση του προγράμματος Αγροτουρισμού στην περιοχή μας.

ü Η εγκατάλειψη της λειτουργίας των σφαγείων στα Δίδυμα.

Η Κοινότητα Διδύμων, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, Διδύμων-Λουκαϊτίου είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής των σφαγείων, όμως οι δημοτικές αρχές που την διαδέχτηκαν οδήγησαν το έργο αυτό στην πλήρη απαξίωσή του.

ü Η δημιουργία του σκουπιδότοπου με τα απορρίμματα όλης της επαρχίας τα οποία θάφτηκαν στο υπέδαφος του τόπου μας.

ü Η μη υλοποίηση επενδύσεων με αποτέλεσμα την απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας.

ü Η ελλιπής παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες (π.χ. συγκοινωνία).

ü Η, λόγω αδιαφορίας, μετατόπιση των Βορειοδυτικών ορίων της Τ.Κ Δίδυμων Επαρχίας Ερμιονίδας με τον Δήμο Ναυπλίου, που είναι τα όρια του κτήματος της Μόνης Αυγού (από το 1925) με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από ιχθυοκαλλιέργειες.

Η υποβάθμιση και η περιθωριοποίηση του τόπου μας είναι γεγονός.

Την κατάσταση αυτή δεν μπορούμε να την ανεχόμαστε και να συναινούμε ώστε να συνεχίζεται.

Διεκδικούμε και απαιτούμε λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας. Συγκεκριμένα:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΛΟΥΚΑΪΤΙ – ΡΑΔΟ [ ΕΙΔΙΚΑ ]

 Συγκεκριμένο και τακτικό, γνωστό σε όλους, πρόγραμμα επισκέψεων γιατρών στο Λουκαΐτι και στο Ράδο

 Εξασφάλιση 24ωρης παροχής υδροδότησης και αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Λουκαΐτι

 Προώθηση σύνταξης μελέτης με στόχο την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργου σύνδεσης , του οικισμού του Λουκαϊτίου στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

 Προσπάθεια για αισθητικές παρεμβάσεις με σωστό τρόπο στο Λουκαΐτι – Ράδο (π.χ. υπογειοποίηση όλων των εναέριων καλωδίων), ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές που

πρέπει να πληροί ένας οικισμός για να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός.

 Σχεδιασμός και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο Λουκαΐτι

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΥΜΩΝ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ύδρευση

 Επανασύσταση της υπηρεσίας ύδρευσης στην τοπική κοινότητα, με διάθεση μόνιμου εξειδικευμένου υπαλλήλου.

 Επανάληψη εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα της Πελεής από τις εγκαταστάσεις στο Μοριάρη

 Σύνταξη μελέτης για τον έλεγχο ( ποσοτικά, ποιοτικά, οικονομικά) του νερού και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης γεώτρησης ή παροχής νερού.

 Ένταξη της ορεινής &ημιορεινής Ερμιονίδας στις μελέτες άρδευσης/ ύδρευσης της περιοχής (λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα & δίκτυο Αναβάλου).

Καθαριότητα

 Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων, τακτικό και γνωστό σε όλους τους κατοίκους της

κοινότητας (τους θερινούς μήνες τρεις φορές και τους χειμερινούς δυο φορές την εβδομάδα .

 Καθημερινή παροχή υπηρεσίας καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων & υπηρεσίας συντήρησης κήπων και πλατειών για όλους τους οικισμούς της κοινότητας μας ( με προσωπικό εφοδιασμένο με τον απαιτούμενο εξοπλισμό).

 Επικαιροποίηση και αυστηρή τήρηση κανονισμού καθαριότητας.

 Διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων με στόχο τη μείωση του όγκου, έπειτα από ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με την ανακύκλωση στην πηγή (κατοικία, επαγγελματικοί χώροι κ.α.), καθώς και την κομποστοποίηση με τη δωρεάν διάθεση ειδικών κάδων.

 Σύσταση υπηρεσίας και οργάνωση χώρου συγκέντρωσης παλαιών επίπλων, οικιακών συσκευών και υλικών οικοδομής.

 Απομάκρυνση σκουπιδιών από τα ρέματα, τα γεφύρια και τις μικρές «χωματερές» της ευρύτερης περιοχής.

Περιβάλλον – δημόσια περιουσία

 Απαίτηση για έλεγχο εφαρμογής μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος από δραστηριότητες που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον & στη δημόσια υγεία (ιχθυοτροφεία, λατομεία κ.α.).

 Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού όπου απαιτείται

 Προστασία και αξιοποίηση της δηλωμένης και αδήλωτης στο κτηματολόγιο κοινοτικής περιουσίας ( π.χ. σχολικό κτήμα).

 Διεκδίκηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας π.χ. δημόσιο κτήμα Σαλαντιού, προς όφελος όλων …

Αντιπλημμυρική προστασία -Αποχετευτικό

 Άμεση εκτέλεση έργων καθαρισμού και διευθέτησης αγωγού απορροής όμβριων προς τη μικρή σπηλιά στη θέση Δέση και καθαρισμού ρείθρων.

 Επικαιροποίηση μελέτης και διεκδίκηση έργου προστασίας του οικισμού Διδύμων από όμβρια ύδατα με σκοπό την πραγματοποίηση έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που καθιστά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς υπευθύνους για τη διευθέτηση των ρεμάτων που βρίσκονται στις υπό ανοικοδόμηση

εκτάσεις τους .

 Προώθηση σύνταξης μελέτης με στόχο την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργου

σύνδεσης , του οικισμού των Διδύμων στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Υπηρεσίες για τους πολίτες

 Αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε οικισμό ( με συγκεκριμένο και τακτικό, γνωστό σε όλους, πρόγραμμα λειτουργίας του περιφερειακού ιατρείου Διδύμων). Οι εικόνες συμπολιτών μας να περιμένουν με τις ώρες την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας δεν πρέπει να γίνουν καθημερινότητα.

 Διεκδίκηση κάλυψης όλων των οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου.

 Αναβάθμιση της δημοσίας τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

 Ενίσχυση του νηπιαγωγείου & του δημοτικού σχολείου με την αξιοποίηση προγραμμάτων ψηφιακής αναβάθμισης και ενισχυτικής διδασκαλίας.

 Επιβεβλημένη η διέλευση όλων των δρομολογίων ΚΤΕΛ Κρανιδιου – Ναυπλίου, Κρανιδιου -Αθήνας και αντίστροφα μέσα από τα Δίδυμα όπως γινόταν εδώ και 60-70 χρόνια.

 Λειτουργία παραρτήματος Κ.Ε.Π για την εξυπηρέτηση των πολιτών στο κοινοτικό κατάστημα σε καθημερινή βάση.

 Σύσταση νομικού προσώπου με την συμμέτοχη εκπροσώπων από όλους τους οικισμούς και τους κοινωνικούς φορείς της πρώην κοινότητας Διδύμων με στόχο τη στήριξη των

εκπροσώπων του τοπικού συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων στην προσπάθεια προώθησης και επίλυσης προβλημάτων του τόπου.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σαλάντι

 Τροποποίηση και συνολική εφαρμογή του Ρυμοτομικού σχεδίου στο Σαλάντι.

 Την ένταξη/οργάνωση στον υπό σύνταξη νέο χωροταξικό (ΕΠΣ) σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής ,των εκτός ρυμοτομικού σχεδίου Αη Γιάννη και των γειτονικών, Νοτιοανατολικά και

βορειοδυτικά του σχεδίου, ιδιωτικών οικιστικών συγκροτημάτων.

 Εξασφάλιση και διατήρηση νόμιμων οδών πρόσβασης στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας για όλους.

 Την επανεξέταση του αιτήματος για την μελέτη/κατασκευή λιμενίσκου, καταφύγιου μικρών τουριστικών και αλιευτικών σκαφών στο Σαλάντι, με αποκατάσταση του περιβάλλοντος

χρησιμοποιώντας ογκόλιθους από εγκαταλελειμμένα λατομεία, άλλα και από την περιβόητη στροφή (Φαράγγι Σαλαντιού) με ταυτόχρονη διαμόρφωση και κατασκευή νέας ασφαλούς στροφής ( φουρκέτας).

Πολιτισμός- Αθλητισμός- Τουρισμός

 Διεκδίκηση ένταξης σε περιφερειακά προγράμματα, επανέναρξη και ολοκλήρωση αναστηλωτικών έργων στην Μονή Αυγού καθώς και έργων περιτοίχισης. Πραγματοποίηση

εργασιών πρόσβασης και ανάδειξης της Μονής με βάση μελέτες των αρμόδιων φορέων (υπουργείου πολιτισμού διεύθυνσης αναστυλώσεως βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη της Τοπικής κοινότητας, του Δήμου και την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας & Τροιζηνίας.

 Προώθηση ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργου σύνταξης μελέτης του διατηρητέου Σχολείου Συγγρού. Ανακαίνιση του κτιρίου και αποκατάσταση του στεγάστρου

στο προαύλιο χώρο , για την δημιουργία κέντρου πολλαπλών χρήσεων (λαογραφικό, πολιτιστικό, αθλητικό και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών καθώς και Κοινοτικό

γραφείο με αίθουσα συνεδριάσεων για όλους τους φορείς).

 Προβολή και ανάδειξη των μνημείων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 Ανακατασκευή του φωτισμού στη μεγάλη σπηλιά και μελέτη στατικότητας των τοιχωμάτων, διαμόρφωση, προστασία και φωτισμός της εισόδου στη μικρή σπηλιά.

 Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ορεινή Ερμιονίδα ( θρησκευτικός, περιπατητικός, αθλητικός, ορειβατικός κ.λπ.)

 Σύνταξη μελέτης για την ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο, με προτεραιότητα την ανακατασκευή σύγχρονων αποδυτήριων και

φωτισμού των γηπέδων Διδύμων .

 Προώθηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για ίδρυση παιδικού σταθμού και κέντρου αθλοπαιδιών στα Δίδυμα προς εξυπηρέτηση όλων των όμορων οικισμών

 Προώθηση μελέτης- κατασκευής απαιτούμενων εγκαταστάσεων , για την υλοποίηση της διαθήκης της αείμνηστης Ασημίνας Κοτσοβού.

 Σχεδιασμός ανάπλασης αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικού Σχολείου Διδύμων.

 Επαναδραστηριοποίηση του Πολιτιστικού συλλόγου με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες για την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας ( γιορτή τουλίπας , πανηγύρι του Αη

Γιώργη , καθιέρωση εβδομάδας συνάντησης των απανταχού Διδυμιωτών Λουκαϊσιωτών και Ραδαίων με ποικίλες εκδηλώσεις το καλοκαίρι )

 Σε συνεργασία με τα γενικά αρχεία του κράτους Νομού Αργολίδας προώθηση της διάσωσης, διαφύλαξης και αξιοποίησης των αρχείων της πρώην κοινότητας Διδύμων.

Στήριξη τοπικής οικονομίας

 Στήριξη της γεωργίας- κτηνοτροφίας με την παροχή κινήτρων στους νέους αγρότες -κτηνοτρόφους για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους.

 Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και των δρόμων για τους βοσκοτόπους.

 Προστασία της κτηνοτροφίας από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή αγριόχοιρων και τσακαλιών

 Μελέτη για την δημιουργία πάρκου καλλιέργειας άγριας τουλίπας.

Πόροι

 Διεκδίκηση και σταθερή απόδοση των ανταποδοτικών τελών και των μισθωμάτων από κάθε είδους δραστηριότητες της περιοχή μας: ανεμογεννήτριες, λατομεία, ιχθυοτροφεία. Διάθεση

των πόρων από αυτές τις δραστηριότητες για την εκτέλεση έργων στον τόπο μας.

Οι οικονομικές συναλλαγές Δήμου- Πολιτών δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής ψηφοθηρίας

 Απαίτηση μας, η δημοσιοποίηση διαφοράς βεβαιωμένων/ εισπραχθέντων τελών (ύδρευσης και υπηρεσίας νεκροταφείου).

 Χρήση κάθε νόμιμου τρόπου είσπραξης νομοθετημένων οφειλών και ανταπόδοση τους δικαία και αναλογικά στην τοπική κοινωνία.

Καταθέτουμε το παραπάνω προγραμματικό πλαίσιο, των υποψηφίων της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» για την περιοχή των Διδύμων, Λουκαϊτίου, Ράδου, Σαλαντιού & Πελεής, για διαβούλευση και διάλογο.

Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες από την πρώην κοινότητα Διδύμων όπου και αν κατοικούν και εργάζονται, από το δικό τους μετερίζι, με το δικό τους τρόπο να συστρατευθούν στην προσπάθεια μας, που έχει στόχο την αναγέννηση του τόπου καταγωγής μας με ενότητα, διάλογο και συνεργασία

όλων μας.

Καλούμε τους συμπατριώτες και φίλους να στηρίξουν την προοδευτική παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάσο Λάμπρου επιλέγοντας τους τοπικούς συμβούλους και τους Διδυμιώτες υποψήφιους για το δημοτικό συμβούλιο.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΔΥΜΩΝ

Λαός που ξεχνά την ιστορία του και τις ρίζες του, δεν έχει μέλλον !!

Αντίπαλος μας τα προβλήματα και η παρακμή του τόπου μας!!

Μας ενώνει η αγωνία και η ελπίδα για το αύριο των παιδιών μας!!

Related Articles

Back to top button