ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΡΓΑ & ΥΠΟΔΟΜΕΣΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ , Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ,ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ

ΚΡΑΝΙΔΙ 09/12/2022


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων προς την οικονομική επιτροπή και προς την επιτροπή ποιότητα ζωής.
Εμείς από την αρχή της Δημοτικής περιόδου επισημάναμε ότι ήταν η τεράστιο λάθος η υποβάθμιση της λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων αφού περιορίστηκαν οι αρμοδιότητες του, το αντικείμενο της δράσης του και αυτό έγινε συνειδητά λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Κάποιοι σχεδίασαν ,υλοποίησαν, για πάρα πολλά από τα σοβαρά και σημαντικά θέματα να αποφασίζει μόνο ο κάθε Δήμαρχος και η παράταξη του αφού της έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στις δύο επιτροπές στις οποίες μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τώρα προκύπτουν σοβαρά νομικά ερωτήματα πως θα λειτουργήσουν οι Δήμοι την τελευταία χρονιά της παρούσης Δημοτικής Περιόδου. Η πολιτεία με τα αρμόδια υπουργεία θα προσαρμοστούν στις αποφάσεις του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, θα ακυρωθούν οι επίμαχες διατάξεις, θα μεταφερθούν και πάλι αρμοδιότητες στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του ΔΗΜΟΥ, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια κάποιοι βολεύτηκαν με τις επίμαχες διατάξεις, και δεν πήραν καμία πρωτοβουλία να στηρίξουν τον θεσμό του Δημοτικού συμβουλίου, στην περίπτωση του ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, προεκλογικά των δημοτικών εκλογών του 2019 ,όλοι είχαμε δεσμευτεί σε περιβάλλον απλής αναλογικής ότι το κύριο μέλημα μας θα ήταν η ποιοτική και αποτελεσματική λειτουργία του ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα να απασχολούν την δράση του και τις αποφάσεις του. Μετά με την ψήφιση των επίμαχων διατάξεων , η Διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας όπως έγινε και στους περισσότερους άλλους Δήμους , όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις τις ξέχασε , βολεύτηκε στις τεχνικές πλειοψηφίες όπως διαμορφώθηκαν από οι επιλογές της κεντρικής Διοίκησης.
Εμείς από τότε είχαμε επισημάνει ότι ήταν απαράδεκτο να μειωθούν οι αρμοδιότητες του Δημοτικού συμβουλίου, αυτό είχε σαν συνέπεια την θεσμική του υποβάθμιση, περιόρισε τον προβλεπόμενο έλεγχο, και εμφανίστηκαν φαινόμενα αντιδημοκρατικής αυτοδιοικητικής συμπεριφοράς.
Επίσης είχαμε επισημάνει ότι ανεξάρτητα εκλογικού συστήματος κύρια προτεραιότητα μας ήταν και θα είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο , το κορυφαίο συλλογικό θεσμικό όργανο του κάθε Δήμου , να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, να καθορίζει την πορεία όλων των τοπικών υποθέσεων, να σχεδιάσει το μέλλον αυτού του τόπου. Όλα στο φως, όλα στο δημόσιο έλεγχο, όλα στην Δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης ,όλα στο βωμό του δημοκρατικού προγραμματισμού. Τα τελευταία 3,5 χρόνια είδαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει προυπολογισμούς και απολογισμούς των Νομικών προσώπων και Δημοτικών επιχειρήσεων, να μην μπορεί να ψηφίσει τιμολογιακές πολιτικές των Δημοτικών επιχειρήσεων, να μην έχει άποψη για τα έργα και τις συμβάσεις τους κτλ. Το σκηνικό στήθηκε για να έχουν απόλυτη εξουσία οι Δήμαρχοι και όλα αυτά με το επιχείρημα της κυβερνησιμότητας, να διοικηθούν οι Δήμοι , να αντιμετωπίσουμε τον <Μεγάλο κακό της απλής αναλογικής>.
Τελικά κάποιοι με τον φόβο του εκλογικού συστήματος κατασκεύασαν ένα αντιδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης στους Ο.Τ.Α με μεγάλες αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες γιατί δημιούργησαν την πεποίθηση στην διοίκηση του κάθε Δήμου ότι μπορούν να διοικούν χωρίς να λογαριάζουν το Δημοτικό Συμβούλιο τους Δημοτικούς Συμβούλους και ευρύτερα τους δημότες , μια αλαζονική πολιτική συμπεριφορά που με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.


ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ,ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ

Related Articles

Back to top button