ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τ.Λάμπρου: Από τη χρονιά των επιδομάτων σε μια νέα χρονιά της πραγματικής οικονομίας

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες μιας χρονιάς που θα την θυμόμαστε για πάρα πολλούς λόγους, θα την θυμόμαστε για τις ευχάριστες στιγμές αλλά και τις δύσκολες στιγμές που όλοι περάσαμε σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Εάν ήθελα να σχολιάσω σε κεντρικό επίπεδο τι μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι γεμίσαμε επιδόματα ,ότι “χορτάσαμε” ηλεκτρονικές οικονομικές ενέσεις, πολύ pass, για κατανάλωση σε μεγάλα super market, για μείωση της κόστους της ενέργειας  ,για τον εσωτερικό τουρισμό, για το αυτοκίνητο, για το πολιτισμό κτλ.

Αυτά αποτέλεσαν μια μορφή βοήθειας για τους περισσότερους ανθρώπους έτσι αντιμετώπισαν τις  μεγάλες επιπτώσεις που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, το ράλλυ του πληθωρισμού, η ευρύτερη οικονομική κρίση, συνέπεια κυρίως των περιφερειακών πολέμων στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Αυτά τα επιδόματα, αυτές οι ενέσεις έκριναν σε ένα μεγάλο βαθμό και τις εθνικές εκλογές του 2023 και διαμόρφωσαν όμως κυρίαρχη κουλτούρα συνεχών επιδομάτων για κάθε νόσο ,και κάθε ανάγκη….

Αξίζει να γίνει αναφορά ότι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε περίπου το ίδιο φαινόμενο σε κάθε πρόβλημα μια είναι η λύση μια Έχτρα χρηματοδότηση άμεσης παρέμβασης που δεν θεράπευε τα προβλήματα, απλά μείωνε “τον πόνο”,τις άμεσες επιπτώσεις.

Μια κυρίαρχη λογική χαμηλών προσδοκιών και διεκδικήσεων, τους ενδιέφερε  μόνο το προσωρινό, το βραχυπρόθεσμο , όχι το μόνιμο και το μακροπρόθεσμο .

Από την πλευρά μου μια θα είναι η ευχή για το 2024 να είναι μια χρονιά επανεκκίνησης  της πραγματικής οικονομίας, με υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τα ζητούμενα είναι:

–Να αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων και να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη.

-Να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στην αγορά που την επιβάλουν τα ισχυρά ολιγοπώλια.

– Να ανταποκριθεί η πολιτεία στις υποχρεώσεις της, να επιβάλει κανόνες ουσιαστικού ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Επιτέλους να ξεκινήσουν  οι χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα υποδομής που έχουν σχεδιαστεί σε κεντρικό ,περιφερειακό, και τοπικό επίπεδο

– Να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες, οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί αυτό αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για μια ουσιαστική αποκέντρωση με ευρύτερο στόχο την ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη.

-Τέλος να υπάρχει η βούληση για να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, σημαντικά μέτρα κοινής λογικής και να μην υλοποιούνται πολιτικές που μας οδηγούν σε μια κοινωνία των δύο τρίτων, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί  φτωχότεροι.

Αυτονόητο τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να έχουν ένα διαχρονικό ,μακροπρόθεσμο χαρακτήρα για να έχουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στα πλαίσια της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας.

                                                                                         Τάσος Λάμπρου

                                                                                       Δημοτικός σύμβουλος

                                                                                           Δήμου Ερμιονίδας

                                                                              Καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης 

Related Articles

Back to top button